Politika: Kad se sjedine Večera za Bunjuela i Izvršni odbor

POLITIKA
Na smotri „Mermer i zvuci” predstavila se vizuelna umetnica Valentina Savić, a održan je i koncert Dragutina Pavlovića i Marije Tiosavljević
Autor: Lj.Stojanovićponedeljak, 25.07.2016. u 20:05


Aranđelovac – Crveni kablovi, bele i pastelne forme industrijskog dizajna, vizura je koja u galeriji „Alek Đonović” dočekuje posetioce. Neki su pitali: „Pa dobro, gde smo to došli, na izložbu ili u labortoriju?” Može i tako da se gleda, jer je umetnička sloboda Valentine Savić očigledna. Vizuelna umetnica, koja se bavi keramikom u smislu instalacija, skulptura i Site specific radova obilato koristi taj put slobode izbora. Pod zajedničkim nazivom „Mreža za različite forme”: Rozarijum, Wings of Desire, Powdertractate, Večera za Bunjuela, Izvršni odbor; ona ih po svom nahođenju, ali i izvesnim redom, uvezuje u zajednički smisao, koji ima veze sa androginim, sa nečim što je muško – žensko, dualno.

„Sve je to jedan organizam koji nema pol, koji nema suprotnost”, objašnjava umetnica svoju ideju.
     Na tu misao nadovezala se i dr Snežana Arnautović, docent, sa Instituta za umetničku igru u Beogradu, koja je, otvarajući izložbu, rekla da u svom novom radu „Valentina koristi arhetipove kao osnovu svog umetničkog izražavanja kroz androgini produkt dizajn, koji se očitava u njenim keglama, nošama, u potenciranom kolorističkom određenju, gde jasna razlika među polovima nestaje”. Međutim, taj stav je, smatra ona, produkt jedne od najvećih promena u savremenom društvu, a to je „napuštanje tradicionalne polarizovane klasifikacije na muško – žensko, kulturu – prirodu, duh – materiju, što bitno utiče i na doživljaj slika i simbola, baziranim na tim strukturama”. Tako, Snežana Arnautović Valentininu izložbu posmatra njenim pogledom, koji obuhvata ekonomsku stvarnost, potrošačko društvo, oštro kritikuje industrijalizaciju umetnosti, preispituje odnos između serijske proizvodnje i autentičnosti, a tu je i večno pitanje o statusu umetničkog dela.
Ovenčana važnim nagradama u našoj zemlji i inostranstvu, Valentina Savić je na Smotru „Mermer i zvuci” jasno donela svoju umetničku individualnost i znak raspoznavanja. Oni koji znaju šta je to korak dalje od veštih ruku, imali su sve čestitke za autorku, a oni drugi ostali su zamršeni u njenim crvenim kablovima. I jednih i drugih bilo je dosta na izložbi, kao i veče kasnije na terasi iznad pozornice u parku Bukovičke banje, gde su nastupili Dragutin Pavlović na violini i violi i Marija Tiosavljević na klaviru.
Koncert nije bio iznenađenje, kao ni publika, koja malo zna, a malo ne zna kada treba da aplaudira, ali sve je to poklopilo predivno letnje veče pod krošnjama stoletnih stabala i popularne, kratke, ne mnogo zahtevne kompozicije najpoznatijih autora: Mocarta, Baha, Vivaldija, Hendla, Šuberta, Čajkovskog, Dvoržaka... Letnji program za letnje veče, izveden malo stegnuto i bez nadahnuća, za šta je Dragutin Pavlović imao i objašnjenje: statični mikrofon, koji ga je sputavao u pokretima, pa umesto da razmišlja o kompoziciji koju izvodi, sve vreme je mislio da li se to dobro čuje u gledalištu. Pa, da prihvatimo obrazloženje violiniste, koji je pre 25 godina prvi put nastupio na Smotri „Mermer i zvuci” kao mladi član orkestra za muzičke talente, a danas je član Simfonijskog orkestra Radio-televizije Crne Gore, Gudača Sv. Đorđe i kvinteta Montepiano. Njegova saradnica na klaviru predavač je na muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković” u Čačku. Oni će posle Aranđelovca gostovati na festivalima u Makedoniji i Crnoj Gori.